Lénárt András bábfigurája

Múzeumunk Lénárt András bábos tevékenységét és Mikropódium bábszínházát bemutató időszaki tárlata kapcsán került gyűjteményünkbe ez a kis fafigura, mely a bábkészítő-bábművész által kifejlesztett különleges bábtechnika egyik mintadarabja. Munkatársam kérésére készítettem el ennek a sajátos kis fabábnak a háromdimenziós digitális modelljét, csatlakozva az utóbbi évben megkezdett műtárgymodellező sorozathoz. Ebben az esetben célom első sorban nem a fényképészetileg hiteles térbeli műtárgymásolat elkészítése volt, hanem az, hogy modellező kísérleteimben egy lépéssel tovább menve, néhány egyszerű mozdulat erejéig életre is keljen a báb és ez a mozgás és legyen egy egyszerű interakció a báb és a néző között.

Legelőször a fotogrammetria módszerével próbáltam meg a modellt megalkotni, melynek lényege, hogy a tárgyról készült többtucat fényképből egy számítógépes szoftver alkotja meg a tárgy háromdimenziós dróthálóját, melyre aztán bőrként ráhúzza a tárgy fényképdarabokból összeálló képét. A báb zegzugos alakja, bonyolult mozgatási mechanizmusa miatt ez a módszer itt nem volt sikeres, annak ellenére, hogy korábban jól bevált kesztyűs és pálcás bábok esetén. Ezért úgy döntöttem, hogy a térbeli rajzprogram segítségével mértani formákból újraalkotom a figurát. Kivételt csak a bábfej képezett, ahol szerettem volna minél pontosabb mását kapni az eredeti faragott arcnak. Az így elkészített alkotóelemekre egy famintázatú textúrát húztam.

A feladat igazi kihívását a bábmodell mozgatása jelentette. Szerettem volna, ha a modell viszonylag élethűen mutatja meg a bábos finom és igen bonyolult kézmozdulatai által életre keltett apró mozdulatok mechanikáját. A báb egy egyszerű csontvázat kapott és a csontok közti mozgáskorlátok szabályozásával modelleztem a kezek, lábak és a fej mozgását. Míg a valóságban az irányító billentyűk és zsinórok mozgatják a bábot, a modellen természetesen ezeket is programozni kellett. A legnehezebbnek a zsinórok mozgatása volt, melyeket nem sikerült a webes változatban automatizálni, így arra kényszerültem, hogy képkockánként animáljam őket.

 A modell elkészítéséhez a Blender háromdimenziós tervezőprogramot használtam, mely szabad szoftver, a webes változat elkészítését pedig a Blend4Web fejlesztői környezet segítségével exportáltam. A viszonylag új keletű, Moszkvában fejlesztett kiegészítő szervesen illeszkedik a már 2002 óta létező  Blender felhasználói felületébe és lehetővé teszi, hogy háromdimenziós jeleneteket közvetlenül webes felhasználású html fájlba lehessen exportálni. A Blender logikai csomópont programozói moduljának támogatásával egy térbeli tárgyat viszonylag összetett felhasználói irányításra lehet programozni, anélkül, hogy ismernünk kellene a  JavaScript programozói nyelvet. Ennek segítségével lehet összekapcsolni az egyes testrészek előre rögzített animációját a felhasználó által kattintással vagy érintéssel válaszható irányító elemekkel és a háttérzenével. A bábozás illúzióját erősebbé tenné, hogyha a felhasználó interaktívabban irányíthatná saját maga az egyes testrészek mozgását, akár egyszerre és egymástól függetlenül. Ez viszonyt bonyolultabb programozói feladat és csak billentyűk bevonásával oldható meg, mely így kizárná az érintőképernyős használatot.

Forráskód letöltése