Webjáték

A 2016 tavasz-nyári időszakban a Bajor Gizi Színészmúzeum időszaki kiállítása volt A Nemzet Színészei, emlékezés a jelenre című tárlat, amelynek legnagyobb kihívása az volt, hogy a 2000-ben alapított díj történetének bemutatása mellett felvillantsa annak a közel 30 színművésznek a pályáját, akik megkapták a Nemzet Színésze díjat. Fiatal kurátor-kollégáim ezt a feladatot a kiállítás installációjában remekül megoldották, de azt is szerettük volna, hogy e neves színész-személyiségek valamilyen játékos, interaktív formában is megjelenjenek együtt, felidézve civil arcképeiket és számos ismert színpadi szerepüket, melyekről múzeumunk sok dokumentumot őriz.

Ezért készítettem el ezt a három játékot, amelyek a kiállításban egy nagy méretű érintőképernyős számítógépen jelentek meg, és amelyeket idős és fiatal látogatók egyaránt lelkesen böngészgettek, fejtegettek. Bár első sorban érintőképernyőre terveztük őket, ezek a kis játékok böngészőben, egérrel is élvezhetők. Elkészítésükhöz szintén a Blender és Blend4Web szoftvereket használtam fel, tehát mindhárom játék egy teljes háromdimenziós teret modellez míg a logikai csomópontos programozás lehetővé teszi egyszerű interakciók és animációs elemek beépítését.

Képek erdeje

KÉPEK ERDEJE

Ismerd meg a nemzet színészeinek ezer arcát, hasonlítsd össze különböző szerepeiket! A kockaerdőben ott vannak együtt mind a huszonkilencen. Pörgesd a kockákat, bóklássz a virtuális színpadon és fedezd fel, ki mit gondol a színészi mesterségről vagy a Nemzet Színésze díjról.

 

HANGJÁTÉK

Felismered a színészek hangját? Pedig mindegyikük nagyon jellegzetes. Párosítsd a színészi hangokat a fényképekkel. Ha nem sikerül elsőre, ne add fel: tippelj, és a számítógép segít majd.

 

 

SZÍNÉSZ-PUZZLE

Az alábbi kirakós egy híres Brecht-előadás sokszereplős jelenetét rejti. Rakd össze a képet és ismerd fel melyik nemzet színésze láhtató a képen. A Színházi Adattárban részletes leírást és további jelenetképeket találsz az előadásról. Érdemes megkeresni, igazi sztárszereposztás. Ha elbizonytalanodnál az apró részletekben, próbáld meg összeilleszteni a testrészeket és ruhákat, és lassan összeáll a kép…

A játékokhoz a Google Chrome böngésző használatát ajánljuk, vagy más, WebGl kompatibilis böngészőt.

Készítette: Szabó Attila, a cikkeket válogatta Berze Nóra
Forráskód/Source (Blender)
General Public License. Uses Blend4web (www.blend4web.com)